LiveLib
пʼятниця, 8 липня 2016 р.

"Часодії" Наталія Щерба

Цього разу не надто довга рецензія на серію книг із 6 частин Часодії Наталії Щерби.
     Відразу про  обкладинки - вони чудові. багато продуманих деталей, пов'язаних із сюжетом. Їх помічаєш вже після прочитання. Вдало підібрані кольори та загалом приємний для ока малюнок. Маю всі на полиці. Книги доволі масивні як і шрифт; всередині кожної - закладка, що теж на мою думку є великим плюсом.
     Зустрічала вже багато книг, що загальною ідеєю, чи розвитком подій чимось нагадають Джоан Роулінг, бо  кожна серія книг для підлітків нам   асоціюється з однією, відомою на весь світ історією про хлопчика, котрий вижив. Дехто просто злизує сюжет, міняє імена і видає під новою назвою "свій" твір. Це з мого боку камінь в бік бездарних копій (хоча видавцям вистачає кваліфікації щоб не пропускати таке у друк), але аж ніяк не гарних історій, котрих зараз теж достатньо. До прикладу росіянин Дмитро Ємець і його Таня Гроттер - це скоріше пародія, проте гідна уваги. Хоч тут і школа на острові, і родимка на носі, і загибель батьків, і зла чаклунка, і двоє друзів, і добрий директор, і  незвичайна повітряна спортивна гра і ще багато-багато усього, що аж кричить: "копія!" - проте автор не намагється видати ідею за свою чи бути серйозним, він просто представляє все з гумором, якого в серії (аж з 14 книг) дуже багато. Ця історія теж підкупає.
       Якщо відверто, мені подобається книги призначені  для молодших, бо трапляються такі, які можна і треба читати навіть в старшому віці. Читаючи першу частину Часовий ключ я спочатку було трохи шокована, вона мені здалась важкуватою. Добра половина книги була у песимістичному настрої,  Головна героїня зовсім самотня, а відношення оточуючих до неї  тільки підсилювало враження. Ближче до кінця це відчуття зникло, а в наступних частинах я про нього зовсім забула. Дуже багато цікавих сюжетних ліній з різних частин, що переплітаються між собою. Автор нічого не копіювала, а створила окремий захоплюючий світ самотужки. Тут немає ніяких чарів тут лише часодійство і все незвичайне, що відбувається, пов'язане із часом. Часівники, феї, духи, часові архітектори і багато інших.  Якщо чесно, я на протязі цілої серії не побачила схожості із жодною  читаною досі історією, за що хочу подякувати авторці. Було дуже цікаво.
   Щоб не робити забагато спойлерів,  скажу тільки, що загалом враження від серіїї таке:  вона зовсім навіть не дитяча. Хоч почуття і вчинки героїв часом підліткові, а все закінчується добре - багато подій вібуваються як  вони є, без пом'якшень і рожевих окулярів . Звісно все за правилами: на противагу ворогам є друзі, на противагу злому часодійству - добре, і за погані вчинки завжди доведеться платити.

Щоб довідатись більше - прочитайте самі. Раджу!!

Порядок книг серії:
1. Часовий ключ